Jest taka kraina.. Najpiękniejsze miejsce na świcie, ale nie tylko dlatego, że jest najpiękniejsze! Oto prawdziwe miejsce i prawdziwa opowieść...
Blog > Komentarze do wpisu
PÓŁNOCNOWSCHODNIE KULINARIA

No właśnie.... gdyby tak zestawić i uporządkować - to może po kolei:

Powiat sejneński

Bliny litewskie  
Mrowisko 
Czebureki
Chleb litewski
Sękacz
Kindziuk
Soczewiaki
Zakąska chłopa

Powiat suwalski

Stynka smażona
Stynka w zalewie octowej
Lin w sosie śmietanowo – koperkowym

Soczewiaki

 

Czebureki

Lin w sosie śmietanowo – koperkowym składniki: lin, śmietana, koperek, sól, zioła, przyprawy, ziemniaki

Sposób przygotowania: Rybę oczyścić, usmażyć. Podawać ze śmietaną zmieszaną z sosem koperkowym i ziemniakami opiekanymi w ziołach.

Kiszka ziemniaczana Kartacze

Składniki: 2 kg ziemniaków, 4 dkg mąki, 2-3 cebule, 3 kawałki jelita o dł. 40 cm, 100 g słoniny lub podsmażonego boczku, sól, pieprz, majeranek, smalec do pieczenia

Sposób przygotowania: Jelita napełnia się luźno farszem z ziemniaków połączonych ze skwareczkami i cebulką, nakłuwa, a następnie całość zapieka się w piecu lub kuchence.

Składniki: 2,5 kg ziemniaków, 25 dkg mąki, mięso wołowe, cebula, 1 jajko, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać opłukać, połowę ugotować do miękkości, a ą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki wlać do lnianego woreczka i odcisnąć. Następnie połączyć ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posolić do smaku i dosypać mąkę.

Przygotować farsz. Mięso przemielić przez maszynkę, dodać dużą, posiekaną na drobno cebulę, jajko i pieprz. Robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać mięso, zlepiać i wrzucać do gotującej się wody. Gotować około 1 godziny. Gotowe kartacze wyjąć na talerz i polewać tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą. Podawać gorące - jako ie danie lub jako danie śniadaniowe z mlekiem.

Ciekawostki: Kartacze jako danie typowo podlaskie jest daniem ziemniaczanym. Podawane jest w wielu restauracjach i punktach gastronomicznych województwa, w ciągu całego roku można je zjeść  w barach i restauracjach Augustowa.

Na początku XIX wieku ziemniaki uratowały Polaków od głodu - od tego czasu Polska stała się krajem, o którym poeta Włodzimierz Zagórski pisał „Znaszli ten kraj, gdzie kartofla dojrzewa?”.

oczywiście nie może zabraknąć w tym zestawieniu słynnych na cały świat Tobołków Radziwiłła!!!! ale o nich kiedy indziej!

Składniki: mąka, jajka, drożdże, mleko, sól, przyprawione mięso mielone

Sposób przygotowania: Z podanych składników ugniatamy ciasto, po czym rozwałkowujemy je na grubość 1 cm, kroimy na kwadraty i za pomocą foremki formujemy pierogi, nakładając do środka farsz mięsny. Pierogi należy piec w piekarniku przez 40 minut.

Składniki: soczewica, ziemniaki, odrobina słoniny

Sposób przygotowania: Soczewicę namoczyć na kilka godzin, nawet na całą noc, następnie starannie potłuc. Tak przygotowany farsz poddusić na patelni, dodać pieprz i sól do smaku oraz podsmażoną cebulkę i słoninkę. Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach i nie obierając - potłuc lub zemleć. Z tłuczonych ziemniaków uformować placki, ułożyć na nich farsz z soczewicy i uformować. Otoczyć mąką i położyć na blaszce. Przetrzymywać w piecu do zarumienienia. Podawać polane tłuszczem z cebulką i drobno posiekaną kiełbasą lub skwareczkami.

Ciekawostki: Typowe danie regionalne pogranicza, znane do dziś na wsi pod nazwą „zawijańce” – przygotowywano je z różnymi farszami np. z marchewką lub mięsem.

poniedziałek, 06 marca 2006, wizajny